Together for a stronger Europe (Impreună pentru o Europă mai puternică)

Programul Europa pentru Cetățeni este programul comunitar derulat de Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene care își propune să promoveze cetățenia europeană activă prin implicarea societății civile în construirea unei Europe unite, bazată pe valori istorice și rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural și pe concepte precum toleranța, solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse și înțelegerea reciprocă.
Obiectivul general al Programului este acela de a acorda tuturor cetățenilor europeni posibilitatea de a se cunoaște, de a interacționa și de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenență la spațiul comunitar.
Europa pentru Cetățeni pentru perioada 2014-2020, isi propune sa promoveze istoria și valorile comune ale Europei și, în același timp, încurajează responsabilizarea cetățenilor pentru modul în care evoluează Uniunea.
La 1 septembrie 2016 Comuna Brebu la initiativa primarului Adrian Ungureanu si a doamnei Gabriela Barbu, au depus o aplicatie in vederea obtinerii unei finantari din partea Comisiei Europene pentru stabilirea unor relatii de cooperare si colaborare cu orasul Lipkovo din FYRM –Macedonia.
Municipalitatea din LIPKOVO are aproximativ 30 000 de locuitori si se afla in vecinataea ORASULUI Kumanovo, al treilea oras ca marime din Macedonia.
Proiectul a fost declarat castigator de catre Comisia Europeana si astfel, in perioada 13-16 martie 2017 o delegatie din Lipkovo Rep Macedonia a efectuat o vizita in comuna Brebu.
Delegatia, compusa din 25 de persoane din cadrul administratiei publice, reprezentanti ai societatii civile, dar si ai sistemului educational.
In cadrul programului au avut loc intalniri cu reprezentantii Primariei Brebu, au fost schimbate impresii si informatii cu privire la modul de organizare si functionare al celor doua administratii. Pe parcursul primei zile ale vizitei au avut loc prezentari ale celor doua localitati, discutii si dezbateri despre probleme intampinate in activitatea de zi cu zi, dar si realizari ale celor doua administratii.

In cele 4 zile ale vizitei, timp de mai multe ore s-au tinut seminarii in care au fost prezentate si dezbatute teme prioritare ale Uniunii Europene:

  •  Valorile fundamentale si principiile functionarii UE
  •  Care sunt institutiile si mecanismele de functionare ale UE
  •  Problemele de actualitate ale UE: criza migrantilor, Brexitul,
  •  Euroscepticism, euro realism
  •  Experienta Romaniei ca membru al UE din ianuarie 2007; beneficiile Romaniei in aceasta perioada
  •  Viitorul UE

A fost organizat un spectacol de dansuri si muzica traditionala romaneasca sustinut de ansamblul folcloric „ Brebenelul” care a avut un succes deosebit.
Oaspetii au vizitat muzeul Peles din Sinaia, complexul muzeal Casa Domneasca „ Matei Basarab”, dar au vizitat de asemenea si biblioteca scolara si comunala, scoala generala Matei Basarab. In ultima zi a vizitei oaspetii macedoneni au avut posibilitatea sa viziteze una dintre cele mai mari si moderne fabrici de mobila din Romania, situata pe teritoriul Brebului, LEMET.
Au fost foarte impresionati de frumusetea locurilor, de ospitalitatea si caldura cu care au fost primiti, dar si de realizarile administratiei locale, de curatenia si ordinea ce domnesc in comuna Brebu.
Oaspetii au fost impresionati si de dotarile existente in scoala: table digitale, computere, videoproiectoare
Acest schimb de experienta care s-a produs in cadrul proiectului Together for a stronger Europe a fost finantat 100% cu fonduri europene.
Experienta este benefica pentru intreaga comunitate intrucat creeaza premizele unor schimburi reciproc avantajoase in toate domeniile: tineret, cultura, educatie, administratie si poate fi continuat in viitor si cu eventuale schimburi economice.

Proiectul „Together for a stronger Europe” a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni” Faceți click aici pentru mai multe informații

              

Ultima modificare Joi, 18 Mai 2017 06:36