„IORDANITUL”- Un obicei popular străvechi la Brebu

Potrivit religiei creștin-ortodoxe, în ziua de 7 ianuarie a fiecărui an sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan. De aici vine, probabil, și numele străvechiului obicei ”iordănitul”, prevăzut în calendarul popular.

În comuna Brebu, tinerii au moștenit această datină de la bunicii și străbunicii lor, așa că, după cum ne-au mărturisit, vor s-o ducă mai departe. În ajunul Bobotezei, îmbrăcați în costume populare tradiționale, aceștia s-au reunit, ca de fiecare dată, în cete, pe sate. Conform obiceiului, pe lângă straiele populare, ”iordanii” erau costumați în urși, preoți, țigani, slujbași sau alte măști, pentru alungarea spiritelor rele. În plus, aceștia erau înarmați cu trompete sau goarne, în care suflau din toți plămânii, pentru a alunga spiritele rele si asi face simtita prezenta. De asemenea, cetele erau însoțite și de acordeoniști , din care răsunau diverse melodii populare.

Prima oprire a grupurilor, înainte de a porni la colindatul gospodăriilor localnicilor, a fost la bisericile din sate, de unde conducătorul fiecărei cete a luat de la preot agheasmă de la Bobotează. Aceasta avea scopul de a-i stropi pe cei întâlniți în cale, existând credința că cei udați, acum, vor fi sănătoși tot anul 2017, iar speranțele li se vor împlini. După ce li se urează sănătate și belșug, localnicii îi răsplătesc pe ”iordani”, după datină, cu cârnați, șuncă, cozonac, băutură sau bani. ”De când mă știu, de Sfântul Ioan, ”iordănitul” a devenit o tradiție în comuna Brebu. Drept urmare, cât voi fi primar, voi păstra și voi încuraja acest obicei popular să se transmită de la o generație la alta, căci este o sărbătoare de suflet a brebenilor”, asa a mărturisit edilul comunei Brebu, Adrian Ungureanu.

La finalul colindatului, la ora 12.00, cetele de ”iordani” s-au reunit în parcul din fața Primăriei Brebu, unde au iordanit (ridicau de trei ori pe brațe) pe cetatenii prezenti, in frunte cu primarul localitatii, urându-le sănătate și noroc. Obiceiul popular al ”iordănitului” la Brebu s-a încheiat cu o horă mare, în care s-au prins nu doar colindătorii, ci și localnicii , veniți în număr mare – pentru a asista la această inedită sărbătoare.

              
Ultima modificare Duminică, 26 Martie 2017 07:58