BISERICA VREA ȘI PARCUL BREBU !

Tinând seama de interesul și insistențele cetățenilor comunei Brebu, având în vedere că în sânul comunității se vehiculează ipoteze neconforme realității și pentru a avea o reprezentare cât mai exactă a situației, cu avizul consilierilor locali, se impun câteva precizări referitoare la poziția Parohiei Brebu I, față de terenul din incinta zidurilor ansamblului mănăstiresc și față de terenul în suprafață de 2,65 ha – Parcul comunei Brebu.

Așa cum bine cunoașteți, Parohia Brebu I (biserica de mir) este diferită de Mănăstirea Brebu, preotul paroh ținând provizoriu slujbele în Mănăstire, până la finalizarea construcției bisericii.

Cunoașteți de asemenea conflictul care s-a creat în anul 2012, când la nivel înalt s-a hotărât ca biserica de mir (Parohia Brebu I) să nu mai funcționeze în locația de la mănăstire.

Astfel, în anul 2003, Parohia Brebu I (prin preotul paroh Mălai Dumitru) a solicitat Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri care au aparținut cultelor religioase din România să i se retrocedeze, ”Construcția-Casa Domnească cu 8 camere, foișor terasă, două încăperi pivniță și teren (suprafața de teren afectată utilizării construcției în limita împrejmuirilor existente)”, aceasta fiind de 6.166 mp.

Preotul paroh Mălai Dumitru a susținut că această clădire (Muzeul) și terenul din curte au fost până în anul 1966 ale bisericii, când i-au fost preluate abuziv de către Stat.

Întrucât Comisia i-a respins cererea, Parohia Brebu I (prin preot Stavriu Cristian) a contestat decizia de respingere în fața instanței.

În timp ce Consiliu Local Brebu a căutat să ajute atât enoriașii, identificând soluții pentru o noua locație a bisericii de mir și fonduri pentru construirea acesteia, cât și mănăstirea (donându-i teren - 4.587 mp, din curtea unde se află și Muzeul), în fața instanței de judecată, reprezentanții Parohiei Brebu I solicitau inclusiv mai mult teren decât cel din curtea Mănăstirii.

Inițial, Primăria Brebu nu a fost parte în proces, însă pe parcursul soluționării cauzei, biserica nu s-a multumit cu ce a cerut intr-o prima faza si și-a extins obiectul, înțelegând să solicite inclusiv terenul cunoscut ca Parcul Comunei Brebu, în suprafață de 2,65 ha, susținând că la nivelul anului 1948 și până în anul 1966 și acest teren a fost proprietatea sa. Pe cale de consecință, Comuna Brebu a devenit parte, alături de Muzeul Județean și Consiliul Județean Prahova, în dosarul în care se judecă cererea Parohiei Brebu I pentru retrocedarea Casei Domnești, a terenului din curte si din parc.

Această solicitare a bisericii a fost făcută la scurt timp după ce prin hotărâre a Consiliului Local s-a aprobat să fie donată Mănăstirii Brebu supafața de 4.587 mp din incinta zidurilor împrejmuitoare și suprafața de 956 mp către Parohia I (biserica de mir, zona farmacie), pentru construcția unei noi biserici.

Deocamdată dosarul nu a fost soluționat în mod definitiv, însă în primă instanță nu s-a făcut dovada dreptului de proprietate asupra terenului de către Parohie, acțiunea fiind respinsă, cauza aflandu-se în recurs.

Până în prezent orice afirmație că Muzeul și terenul din parc a fost câștigat de biserică/mănăstire este ne reală, fiind doar o afirmație ne fundamentată.

Se mai impune a se preciza că Parohia Brebu I (biserica de mir) avea și are la îndemână încă posibilitatea de a renunța la pretențiile sale, câtă vreme aceasta a fost nevoită să-și edifice un alt lăcaș, pe un alt teren (956 mp în spatele Farmaciei), teren donat tot de către Primărie.

Mai mult, considerăm că toți locuitorii comunei Brebu trebuie să facă deosebire între biserică și Mănăstire (înființată în anul 2013-la nivel local), acestea fiind persoane juridice diferite, chiar dacă se vehiculează ideea că în esență este una și aceeași entitate.

Ca o concluzie, până în prezent situația este:

  • terenul din interiorul zidurilor Mănăstirii se află în proprietatea Comunei Brebu (1.579 mp fiind folosit-acces, de Muzeul Casa Domnească) și a Mănăstirii Brebu (4.587 mp - donați de Primărie)
  • construcția Muzeul Casa Domnească este în proprietatea Consiliului Județean Prahova
  • terenul din afara zidurilor (parcul) se află în proprietatea Comunei Brebu.

Urmează ca doar instanța de judecată să decidă daca situația va rămâne așa sau se va schimba, având în vedere că biserica a declarat recurs, acesta urmând a se soluționa de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a obține in folosul ei, Muzeul Casa Domnească cu tot terenul din curte și Parcul Brebu.

Poate enoriașii se întreabă și află de ce Biserica de mir (Parohia I) nu renunță la cererea sa de a avea terenul parcului, când va avea o construcție nouă prin grija primăriei, a consilierilor locali și cu efortul comunității.

 

             
Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2018 12:29
Mai multe din această categorie: « Târgul de toamnă 50 DE ANI DE EXCELENȚĂ »